Przepis i sposób przygotowania na: Winna karkówka
Marynata: Do rondla wlewam wino czerwone oraz ocet winy dodaję utarte przyprawy w moździerzu-ziele,pieprz liść laurowy rozdrabniam,dodaję posiekana drobno skórkę cytrynową i podgrzewam dosyć dobrze marynatę ale nie gotuję!
Cebulę obieram kroję w pół krążki,obkładam nią mięso wkładam całość do woreczka do pieczenia,wlewam chłodną marynatę zawiązuję woreczek aby nic nie wypłynęło wkładam do naczynia i tak zamarynowane mięso zostawiam na 2 dni w lodówce od czasu przekręcając aby mięso dobrze naszło marynatą.
Po 2 dniach marynatę wylewam a mięso wyciągam z woreczka układam w naczyniu,wsadzam do piekarnika i piekę w temp 180*c około 1,5-2 godziny.W trakcie pieczenia polewam powstałym sosem wierzch mięsa. Podaję na zimno jako wędlina do chlebka.