Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny karp

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1,7 kg
jajko 2 szt
śmietana 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny karp

Kroki postępowania

1
Karpia patroszymy, dokładnie oczyszczamy oraz płuczemy w zimnej wodzie. Następnie kroimy karpia na dzwonki.
Krok 1 - Wigilijny karp foto
2
Na jedną miseczkę wysypujemy bułkę tartą w której panierujemy dzwonki karpia,
Krok 2 - Wigilijny karp foto
3
a na drugą wybijamy jajka dodajemy śmietanę oraz odrobinę soli i pieprzu - dokładnie roztrzepujemy. Kawałki karpia obtaczamy w bułce tartej, a następnie maczamy w roztrzepanym jajku.
Krok 3 - Wigilijny karp foto
4
Tak panierowane dzwonki smażymy na oleju (olej powinie zakrywać 3/4 ryby).
Krok 4 - Wigilijny karp foto
5
Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na wolnym ogniu. Podajemy na gorąco
Krok 5 - Wigilijny karp foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

-Natka- 30.12.2012 17:54
Wigilia bez karpia to nie Wigilia. Pycha!
ewasylwia 30.12.2012 13:24
ciekawe, śmietany jeszcze nie dodawałam do smażonego karpia
Joannasz3190 30.12.2012 12:16
Bardzo dobry przepis :)
Henryka2 30.12.2012 10:49
Wygląda przeapetycznie! I pięknie podane.
Henryka2 30.12.2012 10:49
Wygląda przeapetycznie! I pięknie podane.
Kasnaj 30.12.2012 10:49
tradycji smak
ilka_86 30.12.2012 10:41
pyszna rybka
Ola1984 30.12.2012 10:10
Klasyka w najprostszym wydaniu. Pycha :)
Monika-twin 30.12.2012 08:41
nie wyobrazam sobie Wigilii bez tego dnaia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak