Wigilijne pierogi po Bieszczadzku

Wigilijne pierogi po Bieszczadzku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka

    60 dag
  • woda

    1 filżanka
  • jajko

    1 szt
  • olej

    2 łyżki

Składniki na farsz

  • kapusta biała

    1 kg
  • cebula biała

    2 szt.
  • tłuszcz

    1 łyżka
  • kasza jęczmienna

    1/2 szklanki
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z kapustą i kaszą doprawić do smaku. Wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy i wycinać szklanką krążki. Nakładać przygotowany farsz, starannie zlepić brzegi. Następnie ugotować w osolonej wodzie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 06.12.2016 13:46
ciekawa odmiana pierogów
Patrycja33 06.12.2016 09:51
ciekawe pierożki :)
Beatris 06.12.2016 09:29
Pyszne, chętnie zjadłabym porcyjkę :)
ben-ka 06.12.2016 08:44
U nas na wigilię są tylko pierogi z kapustą i grzybami.
halina17 05.12.2016 19:03
Z takim farszem jeszcze nie jadłam pierogów.
IKrakowianka 05.12.2016 18:22
ciekawy przepis :)
bietka 05.12.2016 18:15
u nas na wigilię są takie prawie takie same , tylko bez kaszy jęczmiennej :)
benka 05.12.2016 18:01
Takich jeszcze nie jadłam.
cukiereczek 05.12.2016 18:00
pierogi domowe po prostu wyjątkowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat