Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne jabłka nadziewane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5
pomarańcza 1
rodzynki 3 łyżki
orzechy włoskie 3 łyzki
miód 3 łyżki
sok z cytryny 1
Goździki całe Prymat 10
cynamon Prymat 1 łyżeczka
skórka pomarańczowa 3 łyżki

Porada

Jeśli jabłka są duże możemy przekroić na na połówki i potem nie przykrywać. Gdy natomiast są małe odcinamy górę i później nią przykrywamy napełnione jabłko.

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne jabłka nadziewane

Kroki postępowania

1
Rodzynki sparzyć. Orzechy drobno pokroić, ale nie mielić. Rodzynki, orzechy, skórkę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem.
Krok 1 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
2
Jabłka obrać i przekroić na połówki. Wydrążyć środek zostawiając ok. 0,5 cm przy skórce, wyrzucić gniazda nasienne, a miąższ pokroić drobno. Połówką cytryny natrzeć jabłka, aby nie ściemniały. Do farszu dodać pokrojony miąższ z jabłka.
Krok 2 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
3
Do wydrążonych połówek jabłka włożyć nadzienie. Do każdego wbić po jednym goździku oraz udekorować plasterkami pomarańczy.
Krok 3 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
4
Jeśli mieliśmy jabłka w całości przykryć odcięta górą.
Krok 4 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
5
Piec w 150 stopniach ok. 20 minut.
Krok 5 - Wigilijne jabłka nadziewane foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 04.07.2014 15:34
doskonałe specjały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak