Wigilijne jabłka nadziewane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    5
  • pomarańcza

    1
  • rodzynki

    3 łyżki
  • orzechy włoskie

    3 łyzki
  • miód

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1
  • goździki

    10
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • skórka pomarańczowa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
Rodzynki sparzyć. Orzechy drobno pokroić, ale nie mielić. Rodzynki, orzechy, skórkę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem.
Krok 2 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
Jabłka obrać i przekroić na połówki. Wydrążyć środek zostawiając ok. 0,5 cm przy skórce, wyrzucić gniazda nasienne, a miąższ pokroić drobno. Połówką cytryny natrzeć jabłka, aby nie ściemniały. Do farszu dodać pokrojony miąższ z jabłka.
Krok 3 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
Do wydrążonych połówek jabłka włożyć nadzienie. Do każdego wbić po jednym goździku oraz udekorować plasterkami pomarańczy.
Krok 4 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
Jeśli mieliśmy jabłka w całości przykryć odcięta górą.
Krok 5 - Wigilijne jabłka nadziewane foto
Piec w 150 stopniach ok. 20 minut.
Magdalena/Madija
Jeśli jabłka są duże możemy przekroić na na połówki i potem nie przykrywać. Gdy natomiast są małe odcinamy górę i później nią przykrywamy napełnione jabłko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marcia7 04.07.2014 15:34
doskonałe specjały

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat