Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

Ewa

Ewa

Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko na drugie zalanie

    3 szklanki
  • sól

  • pieprz

  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • sok z połowy cytryny

  • szczypta cukru

  • ziemniaki

  • mleko do gotowania ziemniaków

  • ząbek czosnku

  • matijasy

    600 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym foto
Śledzie zalewamy na noc wodą, aby pozbawić ich nadmiaru soli. Rano wodę odlewamy i zalewamy je mlekiem, pozostawiamy jeszcze na parę godzin. Cebulę kroimy w piórka. Śledzie kroimy w zgrabne kawałki, przekładamy do cebuli.
Krok 2 - Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym foto
Zalewamy mlekiem, w którym moczyły się śledzie. Zaprawiamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zupę śledziową chłodzimy.
Krok 3 - Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym foto
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie i mleku w proporcjach 1:1 (dodajemy ząbek czosnku w łupince, solimy). Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i polewamy wigilijnym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podajemy z zupą śledziową.
Krok 4 - Wigilijna zupa śledziowa z ciemnym olejem rzepakowym foto
. Klasyczne danie wigilijne gotowe. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

18.12.2013 11:44
Dzięki za wyjaśnienie :)

Ewa

17.12.2013 11:11
Nie, to znaczy, że wstawiam jeszcze do lodówki :) żeby była chłodna.

Olga_SK

17.12.2013 10:30
Dla mnie taka zupa to nowość, ale chętnie bym spróbowała :)

Mniam

17.12.2013 09:45
Szczerze powiedziawszy to nie jadłam jeszcze zupy ze śledzi. Napisałaś, że zupę chłodzimy. To znaczy, że zagotowujesz po zaprawieniu śmietaną i dodaniu przypraw?

norweska20

16.12.2013 17:47
takiej jeszcze nie jadłam

Katarzyna54

16.12.2013 17:13
ciekawa zupa, do wypróbowania

Christopher

16.12.2013 16:42
Podobną,ale skromniejszą zupę ze śledzi jemy we Wielki Piątek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat