Wigilijna róża

Wigilijna róża

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    3-3,5 szkl.
  • jajko

    1
  • masła

    200 g
  • świeżych drożdży

    4 dkg
  • soli

    2-3 szczypty
  • cukru

    1 łyżka
  • kapusty kiszonej

    ok.1/2 kg
  • śliwek suszonych

    6
  • suszonych podgrzybków

    2 garści
  • jabłko

    1
  • sól, pieprz ziołowy

    do smaku:
  • liść laurowy

  • żółtko + śmietanka

    do posmarowania:
  • ziarno sezamu

    do posypania:
  • masło + sezam

    do formy:
  • bułki tartej

    4 łyżki
  • jogurt grecki

    1/2 szkl.
  • olej

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby zalałam 1/2l gorącej wody i odstawiłam na 30 min.. Po tym czasie odcedziłam (wodę zachować!) i posiekałam je na malutkie kawałeczki. Kapustę posiekałam, dodałam liść laurowy, grzyby, wodę z moczenia i posiekane śliwki. Dusiłam na małym ogniu ok. 1 godziny. Doprawiłam pieprzem i lubczykiem a z jednej czubatej łyżeczki cukru zrobiłam ciemny karmel i dodałam do kapusty. Na oleju podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam do kapusty. Dusiłam kolejne 30-60 min.. Następnie odkryłam garnek i mieszając żeby kapusta się nie przypaliła gotowałam a właściwie smażyłam aż odparował cały płyn - trzeba to zrobić starannie żeby później ten płyn nie rozmiękczył nam wypieku.

Mąkę przesiałam z solą, dodałam do niej zimne masło pokrojone na kawałki i roztarłam palcami jak na kruszonkę. Drożdże roztarłam z łyżką cukru aż zrobiły się płynne, dolałam do mąki. Wbiłam jajko i dołożyłam jogurt - zagniotłam elastyczne ciasto - nie trzeba odkładać go aby wyrosło! Podzieliłam ciasto na 2 części i przyznam, że na różę wykorzystałam jedną a drugą zamroziłam. Ciasto rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 3 mm. Posypałam go ok. dwiema łyżkami bułki tartej. Na to wyłożyłam wystudzoną kapustę, na nią starłam obrane ze skórki jabłko i posypałam znowu dwiema łyżkami bułki tartej. Zwinęłam jak roladę, niezbyt ciasno. Pokroiłam na kawałki szer. ok. 5 cm.

Tortownicę śr.26 cm wysmarowałam masłem i wysypałam sezamem. Ułożyłam w niej pionowo kawałki ciasta - kawałki powinny być ułożone blisko siebie, ale nie być ściśnięte żeby ciasto miało troszeczkę miejsca do wyrośnięcia. Wierzch posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami śmietanki i posypałam sezamem. Piekłam ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Z tortownicy trzeba wyjmować ostrożnie.
Podałam po przestudzeniu, ale jeszcze ciepłe. Doskonale smakuje również na zimno. Nam smakowało jako dodatek do grzybowego barszczyku czerwonego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

13.07.2012 21:03
i całkiem prosty sposób na ciekawe podanie - polecam :)

Malinka

11.07.2012 22:12
Bardzo fajna propozycja.

Misia90

26.09.2011 10:42
ekstra

Marysia

26.09.2011 10:33
super

Karolina69

26.09.2011 10:22
fajne

Karolina69

26.09.2011 10:22
fajne

Grażyna13

09.09.2011 20:09
Super przepis :)

Barbara/zuza22_85

13.04.2011 22:53
super wygląda

Misiabe

11.03.2011 20:48
Pięknie wygląda!!

Anna169Hosz

26.12.2010 20:11
Dla mnie interesująca nowość.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat