Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebul

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • liście laurowe

    2 sztuki
  • majeranel

  • fasola

    3/4 łuskany
  • grzyby suszone

    8 dag
  • kapusta kiszona

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
Grzyby moczymy w wodzie. Pozostawiamy na noc.
Fasolę także namaczamy i pozostawiamy na noc.
Krok 2 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy.
Gotową kapust odcedzamy i delikatnie siekamy.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej rozdrobnioną kapustę i razem smażymy.
Krok 4 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
Między czasie powinniśmy ugotować fasolę, a także grzyby w wodzie w której się moczyły. Ugotowaną fasolę odcedzamy.
Krok 5 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
Gdy grzyby są gotowe wraz z wywarem podlewamy nimi kapustę i razem dusimy do wyparowania wody. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej wsypujemy fasolę i razem mieszamy. Gotowe.
Krok 6 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:). Na ten dzień czekamy cały rok, warto by na stole nie brakło tradycyjnych potraw. Oto jedna z nich! Odkąd pamiętam towarzyszy ona co rok mojej rodzinie w ten magiczny wieczór!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

20.04.2014 08:18
bardzo dobra kapustka

gusia1000

20.01.2014 22:35
Zawsze jest dobra.

goofy9

30.09.2013 15:28
u mnie robię się identyczną, jednak z siwego grochu a receptura taka sama

joanna30

29.09.2013 13:45
U nas robi się bardzo podobnie i smakuje najlepiej tylko w ten jeden dzień ;)

IwonaDD

29.09.2013 10:57
pyszne tradycyjne danie

Mniam

29.09.2013 00:16
Bardzo smaczne, tradycyjne danie.

Kolorowa

28.09.2013 22:42
W sumie nie lubię takiej kapusty ale z chęcią bym spróbowała tej wersji.

Olga_SK

28.09.2013 22:19
Nigdy takiej nie jadłam :D U nas nie ma takiej tradycji. Ale chyba wypróbuję w tym roku, a co!

pycia9

28.09.2013 21:12
super zdjęcia

sylwia_mc

28.09.2013 21:11
już nie mogę się jej doczekać

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat