Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

5.0
(63)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
1 sztuka
olej
do smażenia
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
fasola Jaś
300 g
grzyby suszone
80 g
kapusta kiszona
1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami

Kapusta z fasolą wzbogacona grzybami to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii! Ten zapach, ten smak, te wspomnienia! Polecam wypróbować właśnie takie sposób na to wigilijne danie. 

Kroki postępowania

1
Grzyby moczymy w wodzie. Pozostawiamy na noc.
Fasolę także namaczamy i pozostawiamy na noc.
Krok 1 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
2

Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy.
Gotową kapustę odcedzamy i delikatnie siekamy.

Krok 2 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
3
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej rozdrobnioną kapustę i razem smażymy.
Krok 3 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
4

W międzyczasie powinniśmy ugotować fasolę i grzyby w wodzie, w której się moczyły. Ugotowaną fasolę odcedzamy.

Krok 4 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
5
Gdy grzyby są gotowe wraz z wywarem podlewamy nimi kapustę i razem dusimy do wyparowania wody. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej wsypujemy fasolę i razem mieszamy. Gotowe.
Krok 5 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto
6

Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:). Na ten dzień czekamy cały rok. Warto, by na stole nie brakło tradycyjnych potraw. Oto jedna z nich! Odkąd pamiętam towarzyszy ona co rok mojej rodzinie w ten magiczny wieczór!

Krok 6 - Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami foto

Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.04.2014 08:18
bardzo dobra kapustka
gusia1000 20.01.2014 22:35
Zawsze jest dobra.
goofy9 30.09.2013 15:28
u mnie robię się identyczną, jednak z siwego grochu a receptura taka sama
joanna30 29.09.2013 13:45
U nas robi się bardzo podobnie i smakuje najlepiej tylko w ten jeden dzień ;)
IwonaDD 29.09.2013 10:57
pyszne tradycyjne danie
Mniam 29.09.2013 00:16
Bardzo smaczne, tradycyjne danie.
Kolorowa 28.09.2013 22:42
W sumie nie lubię takiej kapusty ale z chęcią bym spróbowała tej wersji.
Olga_SK 28.09.2013 22:19
Nigdy takiej nie jadłam :D U nas nie ma takiej tradycji. Ale chyba wypróbuję w tym roku, a co!
pycia9 28.09.2013 21:12
super zdjęcia
sylwia_mc 28.09.2013 21:11
już nie mogę się jej doczekać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak