Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijna kapusta z fasolą i grzybami
Kapusta z fasolą wzbogacona grzybami to danie, bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii! Ten zapach, ten smak, te wspomnienia! Polecam wypróbować właśnie takie sposób na to wigilijne danie.
Kroki postępowania
Fasolę także namaczamy i pozostawiamy na noc.
Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych. Jeśli ktoś nie lubi zbyt kwaśnej można ją kilkakrotnie przepłukać. Ja płukałam 2 razy.
Gotową kapustę odcedzamy i delikatnie siekamy.
W międzyczasie powinniśmy ugotować fasolę i grzyby w wodzie, w której się moczyły. Ugotowaną fasolę odcedzamy.
Uwielbiam zapach unoszący się po kuchni przed wieczerzą wigilijną:). Na ten dzień czekamy cały rok. Warto, by na stole nie brakło tradycyjnych potraw. Oto jedna z nich! Odkąd pamiętam towarzyszy ona co rok mojej rodzinie w ten magiczny wieczór!