Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina z żętycą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
woda 1,5 l
serwatka 1 l
śmietana słodka 1 sklanka
mąka 2 łyżki
ząbki czosnku 4-5 szt
cebula 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4-5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól i pieprz

Porada

Wertując przepisy na nową,obiadową inspirację trafiliśmy na to z pozoru dziwne danie.Nie myśląc,zaczęliśmy kopać i czytać na temat żętycy.Jest to serwatka z mleka owczego lub mleka owczo-krowiego.Niestety my mieliśmy tylko serwatkę z mleka krowiego.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina z żętycą

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na większe części jak do gulaszu.
Gotujemy do miękkości w wodzie z posikaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wlewamy rozpuszczoną w wodzie serwatkę, zagotowujemy. Następnie dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 17.05.2017 10:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak