Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieńce z dżemem z aronii

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
drożdże świeże 30 gram
mleko 3,2% 3/4 szklanki
cukier waniliowy
cukier 2 łyżki
masło 60 gram
jajko 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
dżem 200 gram
płatki migdałowe 50 gram
cukier puder

Porada

Drożdżowe zawijaski z dżemem, z kubkiem kakao smakują najlepiej.

Przepis i sposób przygotowania na: Wieńce z dżemem z aronii

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Gdy drożdże zaczną pracować dodać mąkę, jajka, cukier waniliowy i sól. Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec partiami dodać rozpuszczone masło. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 1 - Wieńce z dżemem z aronii foto
2
Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55 / 30 cm. Posmarować dżemem aroniowym i posypać płatkami. Złożyć dwa razy.
Krok 2 - Wieńce z dżemem z aronii foto
3
Złożone ciasto pokroić na 10 części.
Krok 3 - Wieńce z dżemem z aronii foto
4
Każdą część zwinąć spiralnie 2-3 razy, zlepić końce i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Wieńce z dżemem z aronii foto
5
Piec 15 min. w temp. 190 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 5 - Wieńce z dżemem z aronii foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 24.11.2016 09:48
wyglądają bardzo smacznie
Wiktoria29 23.11.2016 21:50
bardzo fajny pomysł
anka1988 23.11.2016 21:38
pyszne do kawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak