Wielkanocne krokiety z jajkiem i wędzonką

APM

APM

Wielkanocne krokiety z jajkiem i wędzonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki

  • mąka pszenna

    8 łyżka
  • mleko

    2 szklanka
  • jajo

    2 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta

Farsz

  • boczek wędzony

    300 gram
  • jajko

    5 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • natka pietruszki

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko wlewamy do miski, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy aby nie było grudek, następnie wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, olej i wszystko mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy rumiane naleśniki.

Jajka gotujemy na twardo, boczek kroimy w malutką kostkę, cebulę siekamy, na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulkę, kiedy się zeszkli dorzucamy boczek i smażymy razem kilka minut.

Jajka obieramy i drobno kroimy, mieszamy je z zawartością patelni i posiekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku.

Porcje farszu nakładamy na gotowe naleśniki i zwijamy na krokiety.

Panierujemy je w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.

Podajemy ciepłe z gorącym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat