Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne krokiety z jajkiem i wędzonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Naleśniki

mąka pszenna 8 łyżka
mleko 2 szklanka
jajko 2 sztuka
olej 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczka
pieprz 1 szczypta

Farsz

boczek wędzony 300 gram
jajko 5 sztuka
cebula 1 sztuka
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne krokiety z jajkiem i wędzonką

Mleko wlewamy do miski, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy aby nie było grudek, następnie wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, olej i wszystko mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy rumiane naleśniki.

Jajka gotujemy na twardo, boczek kroimy w malutką kostkę, cebulę siekamy, na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy cebulkę, kiedy się zeszkli dorzucamy boczek i smażymy razem kilka minut.

Jajka obieramy i drobno kroimy, mieszamy je z zawartością patelni i posiekaną pietruszką. Doprawiamy do smaku.

Porcje farszu nakładamy na gotowe naleśniki i zwijamy na krokiety.

Panierujemy je w mące, jajku, bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano.

Podajemy ciepłe z gorącym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak