WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • jaja

    6 szt
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa

  • mleko

    2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • mąka pszenna

    1/2 szkl
  • margaryna

    1/2 kostki
  • budyń śmietankowy

    1 op
  • Dodatki:

  • żurawina suszona

  • śliwki suszone

  • rodzynki

  • masa krówkowa

    460 g
  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Jaja sparzamy , rozbijamy , oddzielamy żółtka od białek . Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę .
Krok 2 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Białka wrzucamy do miski miksujemy mikserem .
Krok 3 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Ubijamy sztywną pianę .
Krok 4 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia .
Krok 5 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Dodajemy ją do masy z żółtek , miksujemy .
Krok 6 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Do masy dodajemy ubitą pianę , delikatnie mieszamy .
Krok 7 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Gotową masę przelewamy do prostokątnej formy .
Krok 8 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Łopatką rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni formy . Pieczemy w 180 C około 20-30 minut .Sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest upieczone .
Krok 9 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół .
Krok 10 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Przygotowujemy masę:: do rondelka wlewamy 1, 5 szklanki mleka , dodajemy margarynę , gotujemy .
Krok 11 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy , mieszamy .
Krok 12 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Resztę mleka mieszamy w oddzielnym naczyniu z 2 żółtkami .
Krok 13 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Dodajemy mąkę i mieszamy , aby nie było grudek .
Krok 14 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Wsypujemy torebkę budyniu śmietankowego lub waniliowego .Mieszamy wszystko razem .
Krok 15 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Całość przelewamy do garnka z mlekiem , energicznie mieszamy , gotujemy gęsty budyń .
Krok 16 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Jeszcze ciepłą masę wylewamy na biszkopt .
Krok 17 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Rozsmarowujemy budyń na całej powierzchni ciasta .
Krok 18 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Na budyń rozsypujemy pokrojone śliwki .
Krok 19 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Posypujemy żurawiną .
Krok 20 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Posypujemy rodzynkami .
Krok 21 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Przykrywamy drugim blatem ciasta .
Krok 22 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Masę krówkową rozsmarowujemy na cieście .
Krok 23 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
Masę krówkową posypujemy posypką .
Smaczna_B
Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi . Najlepiej smakuje na drugi dzień .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 08.04.2014 00:24
Apetycznie wygląda :-)
Wiesława1 07.04.2014 08:07
załapię się na kawałeczek??
Konczi 06.04.2014 22:46
apetyczne ciacho ..
Gabi44 06.04.2014 21:25
Smaczne ciasto na cały rok.
krystyna330 06.04.2014 21:07
ale apetycznie to wygląda
wwwiolka 06.04.2014 20:32
Bardzo fajny przepis.
as28 06.04.2014 19:23
super ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat