Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 szkl
jaja 6 szt
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
mleko 2 szkl
cukier 1/2 szkl
cukier wanilinowy 1 op
mąka pszenna 1/2 szkl
margaryna 1/2 kostki
budyń śmietankowy 1 op
Dodatki:
żurawina suszona
śliwki suszone
rodzynki
masa krówkowa 460 g
kolorowa posypka

Porada

Ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi . Najlepiej smakuje na drugi dzień .

Przepis i sposób przygotowania na: WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE

Kroki postępowania

1
Jaja sparzamy , rozbijamy , oddzielamy żółtka od białek . Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę .
Krok 1 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
2
Białka wrzucamy do miski miksujemy mikserem .
Krok 2 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
3
Ubijamy sztywną pianę .
Krok 3 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
4
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia .
Krok 4 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
5
Dodajemy ją do masy z żółtek , miksujemy .
Krok 5 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
6
Do masy dodajemy ubitą pianę , delikatnie mieszamy .
Krok 6 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
7
Gotową masę przelewamy do prostokątnej formy .
Krok 7 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
8
Łopatką rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni formy . Pieczemy w 180 C około 20-30 minut .Sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest upieczone .
Krok 8 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
9
Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół .
Krok 9 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
10
Przygotowujemy masę:: do rondelka wlewamy 1, 5 szklanki mleka , dodajemy margarynę , gotujemy .
Krok 10 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
11
Wsypujemy cukier i cukier wanilinowy , mieszamy .
Krok 11 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
12
Resztę mleka mieszamy w oddzielnym naczyniu z 2 żółtkami .
Krok 12 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
13
Dodajemy mąkę i mieszamy , aby nie było grudek .
Krok 13 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
14
Wsypujemy torebkę budyniu śmietankowego lub waniliowego .Mieszamy wszystko razem .
Krok 14 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
15
Całość przelewamy do garnka z mlekiem , energicznie mieszamy , gotujemy gęsty budyń .
Krok 15 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
16
Jeszcze ciepłą masę wylewamy na biszkopt .
Krok 16 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
17
Rozsmarowujemy budyń na całej powierzchni ciasta .
Krok 17 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
18
Na budyń rozsypujemy pokrojone śliwki .
Krok 18 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
19
Posypujemy żurawiną .
Krok 19 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
20
Posypujemy rodzynkami .
Krok 20 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
21
Przykrywamy drugim blatem ciasta .
Krok 21 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
22
Masę krówkową rozsmarowujemy na cieście .
Krok 22 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto
23
Masę krówkową posypujemy posypką .
Krok 23 - WIELKANOCNE CIASTO KAJMAKOWO-BAKALIOWE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 08.04.2014 00:24
Apetycznie wygląda :-)
Wiesława1 07.04.2014 08:07
załapię się na kawałeczek??
Konczi 06.04.2014 22:46
apetyczne ciacho ..
Gabi44 06.04.2014 21:25
Smaczne ciasto na cały rok.
krystyna330 06.04.2014 21:07
ale apetycznie to wygląda
wwwiolka 06.04.2014 20:32
Bardzo fajny przepis.
as28 06.04.2014 19:23
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak