Przepis i sposób przygotowania na: WIEJSKIE ŚLEDZIE Z KOPERKIEM.
Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć
się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można
zmieniać wodę co jakiś czas.
Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić,
ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że
są zbyt długie, wtedy kroję na pół.
Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny.
Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki.
Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików
dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego
i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek.
Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam
olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki
temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy.
Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie
smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły.