WIEJSKIE ŚLEDZIE Z KOPERKIEM.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety solone matias

    1 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziarenka pieprzu

    4
  • ziarenka ziela angielskiego

    4
  • posiekane pęczki koperku

    3
  • pieprz mielony

    1 łyżeczka
  • ocet

    6 łyżek
  • sok z cytryny

  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

na słoik 1 litr lub 2 po 500 ml

Filety z matiasa moczę przez noc w zimnej wodzie, aby pozbyć
się zbyt słonego smaku. Aby przyspieszyć czas moczenia, można
zmieniać wodę co jakiś czas.

Następnie śledzie wyjmuję z wody, osączam, osuszam. Można pokroić,
ale ja zostawiam całe filety. Podwójne dzielę na pojedyncze, chyba, że
są zbyt długie, wtedy kroję na pół.
Tak przygotowane ryby skrapiam odrobiną octu i sokiem z cytryny.

Cebulę kroję w plasterki, rozdzielam, by powstały paseczki.
Układam w słoiku kawałki śledzi na przemian z cebulką. Do słoików
dodaję po jednym listku laurowym, po 2 ziarenka ziela angielskiego
i pieprzu. Posypuję delikatnie pieprzem mielonym, wsypuję koperek.
Wlewam do każdego słoika po 3 łyżki octu, po czym uzupełniam
olejem rzepakowym tak, by wszystkie składniki były zakryte (dzięki
temu unikniemy zepsucia). Słoiki zakręcamy.

Wstawiam śledzie do lodówki na minimum 2 doby, aby wszystkie
smaki i aromatu się ze sobą pięknie połączyły.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Zdzisław 24.07.2013 12:23
ale bym zjadł do bułki ze 3 porcje tych śledzi
halina17 24.07.2013 10:22
Lubię śledzie.
aisza1 24.07.2013 09:19
bardzo lubię śledzie
kasiaw 24.07.2013 08:42
ciekawy pomysł na podanie śledzi
2milutka 24.07.2013 08:31
ładnie wyglądają
Magula 24.07.2013 07:28
fajne śledziki
Marta1986 24.07.2013 06:46
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat