Wegetariańskie kotlety z kapusty pekińskiej

Wegetariańskie kotlety z kapusty pekińskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kotleciki z kapusty pekińskiej to alternatywa dla popularnego mielonego. Pysznie smakują podane z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i ziemniakami.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta pekińska

    30 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • papryka

    0.5 sztuki
  • pieczarki

    4 sztuki
  • jajka

    2 sztuki
  • koperek świeży

    2 łyżki
  • tarta bułka

    4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • sos sojowy

    1 łyżeczka
  • pieprz

    3 szczypty

Dodatkowo:

  • bułka tarta

    1 szklanka
  • olej do smażenia

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Wegetariańskie kotlety z kapusty pekińskiej foto

Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować, wymieszać z solą.

Z papryki usunąć miąższ z nasionami, pokroić w drobną kostkę.

Pieczarki umyć i drobno posiekać.

Cebulę posiekać, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą.
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną paprykę, podsmażyć. Wsypać posiekane pieczarki, smażyć do odparowania płynu, ostudzić.

Krok 2 - Wegetariańskie kotlety z kapusty pekińskiej foto
Do miski włożyć kapustę, dodać ostudzone pieczarki z papryką, jajka, sos sojowy, koperek i bułkę tartą. Przyprawić do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Wegetariańskie kotlety z kapusty pekińskiej foto
Z masy warzywnej formować kotleciki i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
RenataZ-et
W taki sam sposób można przygotować kotleciki z kapusty włoskiej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

28.02.2019 14:55
Super przepis, muszę go wypróbować : )

Bożena Matuszczyk

28.02.2019 10:32
Fajny przepis na smaczne kotleciki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat