Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegeburger z czerwonej fasoli

5.0
(47)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Burger nie zawsze musi mieć mięsny wkład. Spróbuj nowych smaków i przetestuj przepis na burgera z czerwonej fasoli i płatków owsianych.

Składniki:

Burgery (8 sztuk):

fasola czerwona z puszki 800 gramów
cebula 2 sztuki
płatki owsiane 60 gramów
czosnek 4 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat do smaku
olej do smażenia

Bułki i dodatki:

bułki 8 sztuk
sałata 8 liści
pomidor 8 plastrów
ogórek konserwowy 8 plastrów
sos czosnkowy do smaku
ketchup łagodny do smaku
cebula 1/2 sztuki

Porada

Możemy dodać swoje ulubione przyprawy według uznania. Sałata dowolna.

Przepis i sposób przygotowania na: Wegeburger z czerwonej fasoli

Burger z czerwonej fasoli to świetna alternatywa dla mięsnego burgera. Idealny posiłek dla wegetarian lub osób, które unikają mięsa bądź po prostu chcą spróbować czegoś nowego :) 

Z przepisu zrobisz aż 8 smacznych wege burgerów z fasoli, zawierających także warzywa - ogórki konserwowe, pomidora, sałatę i cebulę. Użyj też sosu czosnkowego, ketchupu lub innych ulubionych dipów.

Jak zrobić burgera z czerwonej fasoli?

1

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Cebulę kroimy w kostkę, 1 łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę. Dodajemy posiekany czosnek. Lekko podsmażamy i odstawiamy.

2

Fasolę odsączamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy cebulę z czosnkiem, przyprawy i zmielone płatki owsiane. Miksujemy do połączenia się składników.

3

Formujemy burgery i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Możemy je później podpiec w piekarniku przez około 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem lub w 180 stopniach bez termoobiegu.

4

Bułkę przecinamy na pół i układamy kolejno wszystkie składniki. Całość polewamy sosem czosnkowym i ketchupem.

Przepis na burger z fasoli już znasz. Wypróbuj także inne wege burgery.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banek102 28.05.2021 18:46
Trzymałem się przepisu, a wyszły bardzo ostre. Kolor jest bardziej pomarańczowy niż ciemny. Nie sądzę by były dobre.
Doradca Smaku 31.05.2021 21:29
Dzięki za Twoje uwagi. Zachęcam do zapoznania się z innymi przepisami na wegeburgery, może one przypadną Ci do gustu :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
banek102 28.05.2021 18:52
Ogólnie rzecz biorąc, papka która rozlatuje się przy smażeniu.
karolciaaa18 07.06.2019 08:58
Sa ciemne wiec wygladaja jak typowe mięsne wołowe burgery, ale smakują zdecydowanie lepiej. Usmazylam ale juz nie pieklam, i nie wiem czy to dlatego konsystencja po usmażeniu byla zbyt krucha? Nastepnym razem sprobuje wbic jajko zeby troche bardziej je scalic :) polecam !
Doradca Smaku 07.06.2019 15:58
Dziękuję za wskazówki i za podzielenie się swoimi doświadczeniami. Przydadzą się innym. Pozdrawiam!
patryska76 20.06.2015 14:18
świetny pomysł!
Futka 20.06.2015 11:20
Świetny i smakowity burger :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak