Watruszki z serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    400 g
  • mleko

    200 ml
  • żółtko jajek

    3 szt.
  • masło

    5 łyżek
  • cukier

    60 g
  • drożdże

    20 g
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt.
  • jajko

    2 szt.
  • cukier

    50 g
  • masło

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • twaróg

    300 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 1/3 mąki, odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, puszystą masę. Połączyć z wyrośniętym zaczynem, dodać resztę mąki, sól i dokładnie wyrobić. Dodać rozpuszczone (ostudzone) masło, wyrabiać dalej, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć i odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 2 godziny.
Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i wanilią na puszystą masę, dodać ser. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe porcje o wadze ok. 50 g (wyszło mi 15 sztuk). Z każdej z nich uformować kulkę, lekko spłaszczyć, w środku zrobić spore wgłębienie i napełniać je masą serową.
Układać na blasze wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, w dość dużych odstępach. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem (ja smarowałam bułeczkę przed nałożeniem farszu - masa serowa jest dosyć luźna i ciężko by było smarować nie rozmazując sera). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec ok. 15 minut w temperaturze 220*C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adam12 25.09.2011 10:53
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat