Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z dzika smażona z antonówkami
Wątróbka z dzika - ma nieco inny smak od znanych nam wątróbek zwierząt hodowlanych. Wątróbka z dzika ma intensywny smak, o lekko ziemistych nutach i wyczuwalnej goryczce. Jest bardziej zwarta i mniej tłusta, dlatego idealnym tłuszczem do jej usmażenia będzie smalec. Doprawiamy ją majerankiem, papryką ostrą i aromatycznym pieprzem ziołowym.
Wątróbkę z dzika zaleca się, przed smażeniem, namoczyć kilka godzin w mleku lub maślance.
Jak usmażyć wątróbkę z dzika?
Na patelnię z gorącym smalcem (1 łyżka) wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Solimy do smaku i smażymy. Gdy zrobi się miękka dodajemy kawałki antonówek. Antonówki są soczyste i mają cytrusowe nuty. Idealnie pasują do wątróbki z dzika. Mieszamy i patelnię przykrywamy. Dusimy kilka minut, aż jabłka zmiękną. Z grubsza rozduszamy je widelcem.
Ja celowałem w wątróbkę soczystą, osoby które lubią bardziej wysuszoną powinny odpowiednio zwiększyć czas duszenia. Podałem z ziemniaczkami i surówką.
