Wątróbka z cebulą i jabłkami w sosie własnym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    1,5 kg
  • cebula biała

    3 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • jabłka

    3 sztuki
  • sól i pieprz

  • woda

  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wątróbka z cebulą i jabłkami w sosie własnym foto
Cebulę kroimy w piórka i to samo robimy z jabłkami tyle tylko, że jabłkami zajmujemy się na koniec, żeby do tego czasu nie sczerniały.
Krok 2 - Wątróbka z cebulą i jabłkami w sosie własnym foto
Wcześniej najlepiej wątróbkę pomoczyć w mleku. Później kiedy ją już obrobiliśmy obtaczamy w mące.
Krok 3 - Wątróbka z cebulą i jabłkami w sosie własnym foto
Tak obtoczoną wątróbkę w mące wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy pod przykryciem na złoty kolorek z obu stron. Przy takiej dużej ilości wątróbki przerzucamy ją do większego garnka i smażymy kolejne partie z którymi robimy dokładnie tak samo.
Krok 4 - Wątróbka z cebulą i jabłkami w sosie własnym foto
Kiedy wątróbkę mamy już usmażoną , pozostałość z patelni lekko zalewamy wodą i zeskrobujemy wszystko co na niej zostało i dolewamy do garnka. Wątróbkę przysypujemy 4 cebulami i 3 jabłkami pokrojonymi w piórka. Następnie całość zalewamy wodą z czajnika, najlepiej ciepłą. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając.
Krok 5 - Wątróbka z cebulą i jabłkami w sosie własnym foto
Pod sam koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem dokładnie mieszając. Wątróbka była obtaczana w mące więc sos nam się sam zrobi i zagęści. Jeśli się tak nie zrobi to możemy rozpuścić łyżeczkę mąki w odrobinie wody i dolać do garnka
Krok 6 - Wątróbka z cebulą i jabłkami w sosie własnym foto
Gotową wątróbkę z sosem podajemy z ziemniakami. Naprawdę pyszne danie, którego zrobienie nie zajmuje dużo czasu. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 25.05.2016 14:54
prosto i smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat