Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką moczona w mleku

Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką moczona w mleku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • woda

    1/2 szklanki
  • olej do smażenia

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę umyć i oczyścić z błon i żyłek. Pokroić ją na mniejsze kawałki i zalać zimnym mlekiem. Tak przygotowana wątróbkę odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wątróbkę odcedzić z mleka i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie obtoczyć wątróbkę w mące. Aby nie narobić bałaganu ja wsypuję mąkę do woreczka foliowego, następnie wrzucam tam wątróbkę i kilka razy potrząsam torebką. Cebulkę pokroić obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulkę, następnie otrząsnąć wątróbkę z nadmiaru mąki i dodać ją do smażącej się cebuli. Obsmażyć wątróbkę z obu stron, następnie podlać ją 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut często mieszając. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem lub ziemniakami koniecznie z domowej roboty ogórkiem kiszonym. Smacznego!
Joanna Kryla
Znienawidzona przez przedszkolaków wątróbka, do której smaku po prostu się dorasta. Dzięki moczeniu w mleku traci swój gorzki smak i staje się bardziej delikatna. Uduszona z cebulką, podana z ogóreczkiem kiszonym jest naprawdę smaczna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat