Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątroba wieprzowa faszerowana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątroba wieprzowa 1 kg
boczek 20 dag
olej 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 dag
kwaśna śmietana 0,5 szklanki
jajko 2 szt
cebula 2 szt
natka pietruszki 4 łyżki
sól 1 łyżeczka płaska
pieprz 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątroba wieprzowa faszerowana

Wątrobę myjemy, osuszamy i rozcinamy wzdłuż tak by powstała głęboka kieszeń. W rondlu rozgrzewamy 100 ml oleju i wrzucamy drobno pokrojony boczek, posiekaną cebulę. Po ok. 5-7 min dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą. Smażymy jeszcze ok. 4-5 min mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do zimnego farszu dodajemy jajka, śmietanę, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy kieszonki w wątróbce, spinamy igłami do mięsa i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godz. Po upieczeniu wątrobę kroimy w plastry, układamy na talerzu i polewamy powstałym w czasie pieczenia sosem.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak