Warzywne curry z zieloną soczewicą

Warzywne curry z zieloną soczewicą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dzisiaj zapraszam na curry w wersji wege z zieloną soczewicą w roli głównej. Danie jest pożywne i bardzo proste w przygotowaniu, ale pełne niesamowitych smaków i aromatów, które przenoszą nas wprost do kuchni indyjskiej. Gorąco polecam! :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • soczewica zielona

    0.5 szklanki
  • papryka słodka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    1 sztuka
  • imbir

    2 cm
  • tymianek

    1 pęczek
  • listki kolendry

    1 łyżka
  • sok z limonki

    0.5 sztuki
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • cukier kokosowy

    1 łyżeczka
  • curry

    1.5 łyżeczki
  • kardamon

    1 szczypta
  • kurkuma

    1 szczypta
  • olej kokosowy

    20 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Namoczoną i wypłukaną soczewicę gotujemy z dodatkiem listka laurowego według czasu podanego na opakowaniu. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, a następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę. Do podsmażonych warzyw dodajemy starty na tarce imbir, ugotowaną marchewkę oraz soczewicę, sok z połowy limonki i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Następnie dodajemy przyprawy: curry, cukier kokosowy, kardamon, kurkumę, sól, pieprz oraz świeży tymianek i kolendrę*. Całość dusimy około 2 minuty i gotowe! Życzę smacznego! :)

* Świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat