Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
soczewica zielona
0.5 szklanki -
Papryka słodka mielona Prymat
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
marchewka
1 sztuka -
imbir
2 cm -
tymianek
1 pęczek -
listki kolendry
1 łyżka -
sok z limonki
0.5 sztuki -
mleko kokosowe
1 puszka -
cukier kokosowy
1 łyżeczka -
curry
1.5 łyżeczki -
kardamon
1 szczypta -
kurkuma
1 szczypta -
olej kokosowy
20 mililitrów -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Warzywne curry z zieloną soczewicą
Namoczoną i wypłukaną soczewicę gotujemy z dodatkiem listka laurowego według czasu podanego na opakowaniu. Marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy al dente w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Pokrojoną cebulę szklimy na oleju kokosowym, a następnie dodajemy do niej pokrojoną paprykę. Do podsmażonych warzyw dodajemy starty na tarce imbir, ugotowaną marchewkę oraz soczewicę, sok z połowy limonki i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym. Następnie dodajemy przyprawy: curry, cukier kokosowy, kardamon, kurkumę, sól, pieprz oraz świeży tymianek i kolendrę*. Całość dusimy około 2 minuty i gotowe! Życzę smacznego! :)
* Świeżą kolendrę możemy zastąpić natką pietruszki
Komentarze (0)