Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Warzywa w śmietanie z serem pleśniowym

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewka
1/2 kg
ziemniaki
1 kg
cebula
1 szt
olej
do smażenia
gęsta śmietana
1 szkl
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
natka pietruszki
kilka gałązek
gałka muszkatołowa
szczypta
rokpol
100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa w śmietanie z serem pleśniowym

Ziemniaki umyć i ugotowac w mundurkach na pół twardo - ok 10-15 minut, ostudzić obrać i pokroić w cząstki. Marchewke obrać i pokroić w grube plastry - ugotowac w osolonej wodzie na pół twardo - ok. 10 minut. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklic na nim cebulę. Dodać pokruszony ser pleśniowy i wlać śmietane. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się sosu wrzucić obgotowana warzywa i dusić na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Natkę pietruszki opłukać, osączyć i drobno posiekać. Posypać nią obficie warzywa w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak