Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowo-herbaciana nalewka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wódka 300 ml
woda 250 ml
rum 50 ml
ekstrakt waniliowy 3 łyżki
cukier 100 g
herbata czarna 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowo-herbaciana nalewka

Gotujemy wodę i zalewamy nią herbatę (musi być liściasta). Odstawiamy na jakieś 20 minut. Gdy liście herbaty wchłoną wodę powstanie nam herbaciana papka, z której musimy odsączyć napar, przelewamy herbatę przez sitko lub ściereczkę. Ekstrakt z wanilii wraz z cukrem dodajemy do naparu, który następnie przelewamy do butelki bądź karafki o pojemności około 0,7l. Wtedy dodajemy rum oraz wódkę. Odstawiamy na około 3-4 miesiące w ciemne i chłodne miejsce by nalewka nabrała aromatu oraz klarowności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.04.2015 19:08
takiej nie piłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak