Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe muffiny z bitą smietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
jajko 1 szt
cukier puder 3/4 szklanki
kefir 1 szklanka
masło 1/3 kostki
wanilia laski 1/2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 szt
sól szczypta
kakao do posypania
śmietana kremówka 3/4 szklanki
cukier puder 1 łyżka
fix do śmietany 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe muffiny z bitą smietaną

Kroki postępowania

1
Masło rozpuśić na małym ogniu i wystudzić.
Mąkę przesiać do m iski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia sodę oraz sól.
Wymieszać.
Krok 1 - Waniliowe muffiny z bitą smietaną foto
2
W drugiej misce wymieszać kefir, wystudzine masło, jajko
Krok 2 - Waniliowe muffiny z bitą smietaną foto
3
Suche składniki wymieszać z mokrymi. Na końcu do ciasta dodac miąższ wyskrobany z laski wanilii i wymieszać.
Krok 3 - Waniliowe muffiny z bitą smietaną foto
4
Gotowe ciasto nałożyć do foremek. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4 - Waniliowe muffiny z bitą smietaną foto
5
Po upieczeniu wystudzić, przy pomocy szprycy napełnić marmolaą i udekorować bita śmietaną (śmietane ubic dodajac cukier puder i fix)
Krok 5 - Waniliowe muffiny z bitą smietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak