Waniliowe ciasto nadziane czekoladą z mikrofalówki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    3 łyżki
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • stewia w proszku

    1 łyżka
  • jajko

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki
  • mleko

    6 łyżek
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • krem czekoladowy

    1 czubata łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki, oprócz czekolady, przekładamy do miski. Dokładnie mieszamy łyżką.
Połowę ciasta wylewamy do naczynia do zapiekania, na środku nakładamy krem czekoladowy. Przykrywamy resztą ciasta.

Mikrofalówkę ustawiamy na najwyższą temperaturę.
Pieczemy ciasto ok. 3 minuty, aż wyrośnie. Po tym czasie zostawiamy dosłownie na chwilkę ciasto w mikrofali. Wyciągamy. Lekko studzimy.

Dla ozdoby możemy posypać odrobiną stewii w proszku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 13.10.2013 16:44
Ja co prawda jadam mąkę pszenną, a raczej wyroby z niej, ale mam w rodzinie chłopaka na diecie bezglutenowej, stąd bardzo mnie zaciekawił Twój profil :) Żytniej mąki przy tej diecie też nie można, dlatego zaskoczyło mnie, że Ciebie tylko pszenica uczula. Po innych zbożach jest OK?
dwa pokoje z kuchnią 08.10.2013 09:34
niebezpiecznie kuszące!
monisia1977 08.10.2013 07:21
fajnie wygląda
Lis 08.10.2013 00:31
kiedy najdzie ochota na coś słodkiego:) fajny przepis:)
sasanka 07.10.2013 22:30
ciekawa jestem takiego mikrofalowego ciasta :)
Kasnaj 07.10.2013 22:29
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat