Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wafle kakaowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Warstwa

wafle tortowe 1 paczka (5 sztuk)

Masa kakaowa

masło 3/4 kostki
cukier 1 szklanka
mleko 1/2 szklanki
kakao 2 łyżki
mleko w proszku 2 szklanki

Masa mleczna

masło 1/4 kostki
mleko 1/4 szklanki
cukier 1/4 szklanki
mleko w proszku 1 szklanka

Porada

Należy uważać przy smarowaniu, ponieważ masa jest gęsta, przez co mało wydajna, najlepiej smarować cienko nożem.

Przepis i sposób przygotowania na: Wafle kakaowe

W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mleko, jak już się podgrzeje i połączy z masłem, wsypuję cukier oraz kakao (najlepiej przesiane). Wszystko należy dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Odstawić do ostygnięcia.

W przypadku masy mlecznej należy postępować tak samo, nie dodawać kakao.

Kiedy masa już wystygnie, powoli dodajemy mleko w proszku, trzeba uważać, żeby nie porobiły się grudki. Wszystko gotowe, teraz smarujemy wafle, na przemian masa jasna, masa ciemna. Kiedy wafle już są gotowe, (ja zawijam je w papier, w którym je kupiłam), a następnie przygniatam, np ciężkim garnkiem. Zostało już tylko pokroić według uznania. Najlepiej, aby poleżały w lodówce około 2 godziny, ale zazwyczaj ciężko wytrzymać, aby nie skosztować wcześniej. Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak