Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

W-Z-kowy RED VELVET

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
25 dag
margaryna
13 dag
cukier
10 dag
powidła śliwkowe
1/2 słoika
jajko
2 sztuki
mleko
10 łyżek
koncentrat barszczu czerwonego
6 łyżek
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
kakao
2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Krem

serek mascarpone
250 g
śmietana 30%
3 łyżki
cukier puder
4 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka

Polewa

jagody
150 g
cukier
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: W-Z-kowy RED VELVET

Ciasto. tortownica 22 cm.
Ucieramy margarynę z cukrem , stopniowo dodajemy jajka.
Do przesianej mąki dodajemy cynamon, kakao i sodę.
Do utartej margaryny porcjami dosypujemy mąkę , powidła i mleko wymieszane z koncentratem buraczanym.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy i pirczemy w 180 C ok. 40-50 minut.
Krem.
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem powstały lukier dodajemy do serka i miksujemy. Śmietanę ubijamy i powoli dodajemy do masy serowej.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i pokrywamy zwartym kremem.
Polewa.
Jagody z cukrem lekko podgrzewamy aż puszczą sok ( pod przykrywką).
Jak wystygną polewamy nimi ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 14.02.2016 11:27
Idealny na dzisiejszy dzień
Konczi 13.02.2016 15:33
wygląda bajecznie - cudny deser
Krzysztof15 13.02.2016 12:48
super ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak