W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :)

W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :)

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • jaja

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    1/3 szklanki
  • jabłka

    10-12 sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :)

Kroki postępowania

Krok 1 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, a owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Krok 2 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
Jaja z cukrem ubić na pulchną masę. Ja najpierw ubijam jaja, a następnie powoli dodaję cukier, wówczas masa jest naprawdę puszysta. Do ubitej masy wlewać olej i stale miksując wsypać mąki.
Krok 3 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
Do tak przygotowanej masy wrzucić połowę owoców i delikatnie całość zamieszać.
Wysmarować okrągłą formę, do której przelać ciasto.
Krok 4 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto

Ciasto w miarę równomiernie rozprowadzić w formie i na wierzchu poukładać pozostałe owoce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.

Krok 5 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto

Ciasto ostudzić i posypać np. cukrem pudrem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

asia 08.11.2022 10:36
12 jablek na szklanke maki to za duzo. Wyjdzie z zakalcem. 12 jablek to 2,5 kg jablek.
[email protected] 15.10.2022 15:33
Wygląda pięknie, ciekawe jak smakuje
Doradca Smaku 17.10.2022 10:42
Gwarantuję, że smakuje świetnie! :)
ela_88 11.07.2021 14:46
Niestety nie wyszło. Piekłam 45 min na 180 stopni, a na samym środku było surowe. Poza tym jest zdecydowanie za słodkie .
Doradca Smaku 12.07.2021 20:46
Jeśli chodzi o ilość cukru można ją zmniejszyć. Odnośnie pieczenia - czas pieczenia można zawsze wydłużyć. W przepisach podawany jest orientacyjnie, dużo jednak zależy tutaj od piekarnika. najlepiej sugerować się tzw. suchym patyczkiem :)
Czekoladojad_kanapowy 11.01.2019 22:14
Wystraszyłam się, że ciasto nie wyjdzie i dałam znacznie mniej jabłek niż było w przepisie. To był błąd i następnym razem dam ich więcej (choć i tak pewnie nie więcej niż 8). Ciasto wyszło ładne, bez zakalca i nie czuć proszku, choć z mniejszą ilością jabłek dość mdłe i wymaga jakiegoś dodatku - np polewy z czekolady karmelowej. Wydaje mi się, że to ciasto w wersji gruszkowej lub egzotycznej mogłoby być nawet lepsze. W zasadzie to jeśli jest w stanie dźwigąć tyle owoców, to można do tego ciasta dać wszystko :)
Magula 29.04.2014 23:41
Mniam wygląda rewelacyjnie
Róża1 01.03.2014 12:32
wspaniałe ciacho !!!!
Kuchenka 19.02.2014 22:55
fajne ciacho
Aannkaa82 13.02.2014 08:24
Pyszne ciacho :)
katarzynka455 11.02.2014 16:52
wygląda bardzo smacznie
ONY_za_kare 09.02.2014 12:41
pyszne ciacho!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat