W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :)

W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • jaja

    4 szt
  • cukier

    3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • olej

    1/3 szklanki
  • jabłka

    10-12 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, a owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Krok 2 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
Jaja z cukrem ubić na pulchną masę. Ja najpierw ubijam jaja, a następnie powoli dodaję cukier, wówczas masa jest naprawdę puszysta. Do ubitej masy wlewać olej i stale miksując wsypać mąki.
Krok 3 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
Do tak przygotowanej masy wrzucić połowę owoców i delikatnie całość zamieszać.
Wysmarować okrągłą formę, do której przelać ciasto.
Krok 4 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
Ciasto w miarę równomiernie rozprowadzić w formie i na wierzchu poukładać pozostałe owoce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 min.
Krok 5 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
Ciasto ostudzić i posypać np. cukrem pudrem.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Czekoladojad_kanapowy

11.01.2019 22:14
Wystraszyłam się, że ciasto nie wyjdzie i dałam znacznie mniej jabłek niż było w przepisie. To był błąd i następnym razem dam ich więcej (choć i tak pewnie nie więcej niż 8). Ciasto wyszło ładne, bez zakalca i nie czuć proszku, choć z mniejszą ilością jabłek dość mdłe i wymaga jakiegoś dodatku - np polewy z czekolady karmelowej. Wydaje mi się, że to ciasto w wersji gruszkowej lub egzotycznej mogłoby być nawet lepsze. W zasadzie to jeśli jest w stanie dźwigąć tyle owoców, to można do tego ciasta dać wszystko :)

Magula

29.04.2014 23:41
Mniam wygląda rewelacyjnie

Róża1

01.03.2014 12:32
wspaniałe ciacho !!!!

Kuchenka

19.02.2014 22:55
fajne ciacho

Aannkaa82

13.02.2014 08:24
Pyszne ciacho :)

katarzynka455

11.02.2014 16:52
wygląda bardzo smacznie

ONY_za_kare

09.02.2014 12:41
pyszne ciacho!

fotoviderek

08.02.2014 09:41
Świetne ciacho :)

irenka

07.02.2014 21:20
pyszne ciacho,wygląda bardzo apetycznie,fajny przepis,wypróbuję

Mniam

07.02.2014 18:07
Najlepsze ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat