Uszka z barszczem czerwonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • uszka

  • mąka

    30 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    1 szklanka
  • Farsz:

  • pieczarki

    pół kg
  • maragryna

    1 kostka
  • sól

    1 szczypta
  • Barszcz

  • buraki czerwone

    4 sztuki
  • ocet

    1 łyżka
  • kość wieprzowa

    1 sztuka
  • cebula

    1 duża
  • cukier

    pół łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 szczypta
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

USZKA: Mąkę dać na stolnicę, wbić jajko, wlewać letnie (wcześniej ugotowane) mleko. Wyrobić dość miękkie ciasto, rozwałkować dość cienko, pokroić na maleńkie kwadraciki. FARSZ: Pieczarki umyć, drobno pokroić, usmażyć na margarynie i tak przygotowany farsz wkładać na ciasto, lepić malutkie uszka. BARSZCZ: na kości i pokrojonej cebuli ugotować wywar. Trochę posolić. Buraki pokroić na mniejsze części, zalać octem, dać pół łyżeczki cukru. Chwilę pogotować. Następnie przecedzić wywar. Wlać barszcz z odcedzonych buraków. Przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Uszka gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Ugotowane przekładać na talerz, zalewać barszczem. Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 04.08.2012 21:58
Uwielbiam ten barszcz, nie trzeba mnie prosić
gosia1988 15.04.2012 11:18
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat