Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Uniwersalny biszkopt kakaowy do ciast i tortów

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Jest to jeden z uniwersalnych i najprostszych biszkoptów jaki istnieje. Zapewniam Was, że zawsze się udaje, pięknie wyrasta i nie opada!
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 22-24 cm:

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier

    0.75 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".)
Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.

Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").

Zaraz po upieczeniu blachę wyjąć z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.

Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.

Po ostygnięciu biszkopt przekroić na odpowiednią ilość części.

Diana Rusiłowicz
(*) 1 szklanka = 250 ml (**) W tortownicy o średnicy 23 cm biszkopt osiąga wysokość około 7 cm. W zależności od wymiarów formy z biszkoptu wyjdą 3-4 blaty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

17.01.2019 12:15
Biszkopt pięknie wyrósł. Ja również często stosuję metodę zrzucania biszkoptu zaraz po upieczeniu.

w mojej kuchni

15.01.2019 23:48
i taki bez niczego można zjeść lub tylko dżem...

Bożena Matuszczyk

14.01.2019 14:51
Biszkopt wyszedł Ci wspaniały, ja robię podobnie dodaję tylko mąkę ziemniaczaną 1/4 szklanki. Wychodzi super.

Babeczka35

14.01.2019 13:19
Piękny biszkopt :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat