Udziec z indyka duszony w mieszance (oliwa z oliwek i przyprawy)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z indyka

    500 g
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • oliwa

    15 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udziec opłukać oczyścić ze zbędnych chrząstek i tłuszczów, wysuszyć na lnianej ścierce lub na ręczniku papierowym, następnie ponacinać skórę. W między czasie sporządzić mieszankę z powyższych przypraw i z oliwy z oliwek. Osuszone mięso przełożyć do stalowej miski, natrzeć wcześniej sporządzoną mieszanką przełożyć na rozgrzaną patelnie dusić około 20-25 minut pod przykryciem od czasu do czasu przekręcając. Na osobnej patelni lub rondelku zeszklić posiekaną w kostkę cebulę przełożyć do mięsa i jeszcze dusić około 5 minut. W przypadku gdyby mięsko przywierało podlać odrobinę wody. Udziec wyjąć z patelni na deskę pokroić w grube plastry, następnie ułożyć je na G N-ie i włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 135*C. Podawać z utłuczonymi z dodatkiem masła ziemniakami oraz z fasolką szparagową ze zrumienioną bułką tartą.

Smacznego !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat