Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka kurczaka z pieczarkami i serem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 6 szt
mięso mielone ok 20 dag
pieczarki 4-5 szt
ser żółty 6 plastrów
cebula 2 łyżki pokrojonej
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki 2 łyżki posiekanej
cebula 1-2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Udka kurczaka z pieczarkami i serem

Udka umyć, osuszyć i wyjąć kość. Lekko rozbić, można dłonią. Oprószyć solą i pieprzem.
Do mięsa mielonego dodać drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, tartą bułkę, przygotowaną cebulę i pietruszkę.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach tarki, dodać do mięsa z 2-3 łyżkami wody. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i podzielić na 6 porcji.
Ser zwinąć ciasno i umieścić w środku mięsnej kulki. Kulki nałożyć w przygotowane udka i spiąć wykałaczką.
Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Obłożyć pokrojoną w plastry cebulą i skropić lekko olejem.
Piec w 190 stopniach ok 60 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 26.04.2017 15:05
Świetne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak