Udka kurczaka w sosie śliwkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4 szt
  • cebula

    3 szt
  • suszone śliwki

    10 dag
  • sok jabłkowy

    1/2 szklanki
  • imbir

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte solą udka podsmażamy na patelni na rumiano i odkladamy do rondla. Na pozostałym oleju smazymy cebulkę pokrojoną w piórka i ukladamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi sliwakmi. Podlewamy sokiem, w ktorym moczyły sie śliwki i dusimy całość ok 25 min pod przykryciem, aż udką stana sie miekkie.

Porcje ukladamy na polmisku, sos przecieramy przez sito - gdy jest zbyt mocny- rozprowadzamy łyżka wody lub słodkiej smietanki. Polewamy porcje mięsa sosem. Można podawać z makaronem lub ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 24.11.2011 21:43
Apetyczne :)
Beata61 27.07.2011 11:26
ciekawy pomysł
szajba2 02.04.2011 14:33
niespecjalnie podoba mi się ten sos
Misiakova 25.02.2011 08:28
ciekawa propozycja
Barbara55 26.01.2011 16:05
kurczak nie byłby zadowolony
Babciagramolka 22.01.2011 17:03
Często stosuje powidła jako przyprawę do mięs
berys18 19.01.2011 09:25
może byc fajne
ewelinapac 09.12.2010 19:24
muszę spróbowć
iwona332 05.11.2010 00:07
super
grasylwia 08.08.2010 13:41
Ja też

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat