UDKA KURCZAKA NA SPOSÓB WSCHODNI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    4
  • jasny i ciemy sos sojowy

    po 5 łyżek
  • czosnek ząbki

    2
  • słodka i ostra papryka

    po 1/2 łyżeczki
  • płynny miód

    1 łyżka
  • bulion warzywny

    1/2 szklanki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • olej

    po 1 łyżce
  • masło

    po 1 łyżce
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami marynaty. Włożyć umyte i osuszone udka, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Od czasu do czasu obracać by się równo zamarynowały.
W rondlu rozgrzać olej i masło, włożyć udka, obsmażyć z każdej strony, podlać 2-3 łyżkami marynaty, dusić pod przykryciem około40 minut.
W razie potrzeby podlewać gorącym bulionem.
Jeżeli sos jest rzadki to go zagęścić mąką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tomasz17 21.04.2011 11:09
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat