Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ucierana Fiona

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
olej 3/4 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki
jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
oranżada 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 1 łyżka
migdały
barwnik zielony

Przepis i sposób przygotowania na: Ucierana Fiona

Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Ubijamy dalej. Kolejno dodajemy olej i oranżadę. Miksujemy dalej na koniec zwalniamy obroty i dodajemy mąką pomieszaną z proszkiem do pieczenia. Dalej wszystko ubijamy. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy barwnik i mieszamy. Blaszkę najlepiej kwadratową lub prostokątną małą wykładamy papierem do pieczenia. Na środek wlewamy trochę białego ciasta na środek tego ciasta wlewamy ciasto z barwnikiem następnie na środek poprzedniego białe ciasto i tak aż ciasta się skończą. Ciasto pieczemy ok 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy lukrem - w tym celu mieszamy cukier puder z mlekiem. Po lukrowaniu posypujemy ciasto kawałkami migdałów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joannasz3190 23.12.2013 09:20
Wygląda ciekawie :)
Adamorek 22.12.2013 23:06
nazwa od koloru?
Katarzyna40 22.12.2013 22:15
jaki piękny koloreK! :)
Pyszota 22.12.2013 21:53
ciekawe ciasto
Sylwia26 22.12.2013 20:59
ale pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak