Tykwanik pod karmelowym koszykiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

    1 szt
  • Nadzienie:

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.

Ciasto.
1,5 szkl. mąki pszennej
25 dag masła
2 jajka
3/4 szkl cukru pudru
1 łyżka oleju
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru pudru do posypania placka

Nadzienie.
80 dag oczyszczonej dyni
3/4 szkl. cukru
1 szkl. orzechów włoskich posiekanych drobno
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

Do przesianej mąki ze szczyptą soli dodać cukier, masło, jajka i wyrobić gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt twarde wlać trochę wody. Uformować kulę i wstawić na 1 godz do lodówki.
Nadzienie.
Kostki dyni gotować na parze 40 min. Następnie dodać cukier, cynamon, sok i skórkę z cytryny oraz orzechy i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na 2 placki.
Podłużną formę wysmarować olejem i włożyć jeden placek, posypać bułką tartą, nałożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem. Wierzch przepędzlować olejem.
Piec w temp.180stop. 50-60 min. Ostudzony placek posypać cukrem pudrem i nakryć koszyczkiem z karmelu.
Karmel rozprowadzić po zewnętrznej stronie chochli ( łyżka do nalewania zupy np. z wazy ).Jak zastygnie na łyżce, zdejmujemy i wychodzi taka połówka. Uwaga – karmel wykonany domowym sposobem z cukru jest nietrwały . Można dostać karmele trwałe, są w różnych kolorach. Taki zrobiony w domu, trzeba zrobić tuż przed podaniem deseru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 06.10.2013 09:56
wygląda obłędnie
jasiek 05.10.2013 12:44
wygląda niezwykle apetycznie
miroslawa 05.10.2013 05:20
bajeczny deser
Małgorzata9 04.10.2013 21:09
rewelacyjny deserek
Andrzej8 04.10.2013 18:45
super rewelacja
Katarzyna34 04.10.2013 18:30
wygląda wspaniale
Lis 04.10.2013 16:01
ciekawy pomysł na deser:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat