Turecki Bajgel

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    50 gram
  • mąka tortowa

    650 gram
  • mleko

    100 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • sezam

    1.1/2 szklanki
  • miód płynny

    1/2 szklanki
  • woda

    220 gram
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypałam mąkę . Do szklanki wlałam mleko i rozrobiłam w nich drożdże z cukrem . Wlałam go do mąki do zagłębienia i zamieszałam zrobiło się lekko gęstawe.poczekałam 20 minut kiedy zaczęło pracować i dodałam jajo wodę sól i olej wyrobiłam ciasto . Przykryłam ściereczką i zostawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia
Kiedy ciasto urosło podzieliłam na 10 kawałków. Zrobiłam z każdego kawałka ciasta takie wałeczki o długości mniej więcej 70 cm. Złożyłam w pół i skręciłam delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymałam świderek. Złączyłam jego końce i ułożyłam na blacie posypaną mąką .
Tak przygotowane bajgle zostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Miód przelałam ze słoika do miseczki . Podrośnięte bajgle zanurzałam miodzie z obu stron, lekko odsączałam je nad miską, a następnie obtoczyłam w sezamie. Ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rafał10 29.06.2013 12:22
Prezentują się świetnie! Jeszcze nigdy sama nie robiłam, z chęcią spróbuję :)
stokrotka 29.06.2013 10:49
muszę wypróbować
kasienka23 29.06.2013 10:39
prezentują się zachęcająco, nigdy nie spotkałam się z taką nazwą
SmakolykiJoanny 29.06.2013 10:08
Robiłam te bułeczki pierwszy raz ale powiem że smaczne są
ewka1978 29.06.2013 09:33
chętnie spróbuję
Agnieszka-87-25 29.06.2013 08:23
jeszcze nie jadłam takich, ale z chęcią wypróbuję
Habibi 29.06.2013 08:08
Bajgle i precle to ulubione "przegryzki" mojej Mamy i mojego Syna :) Zwłaszcza na słono :) Dawno nie jadłam dobrych - a Twoje prezentują się znakomicie :)))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat