Turecka chałwa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka kukurydziana

    3/4 szklanki
  • masło

    1/2 kostki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • woda

  • cynamon

  • Sezam biały

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Roztapiamy masło na grubej patelni , wsypujemy makę - tyle, ile się zmieści, żeby wytworzyc gęstą papkę i smażymy to powoli na brązowy kolor, dodając sezam, żeby sie razem uprażył. . Trochę to trwa ( u mnie ok. pół godziny), trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło, ale zbrązowiło. Wtedy do cukru dodajemy trochę zimnej wody, tylko tyle, żeby go zmoczyć, a nie rozpuścić! Wlewamy to do zasmażki i szybko mieszamy, dodając jednocześnie cynamon. Mieszamy i wlewamy do natłuszczonego pojemnika do zastygnięcia ( conajmniej 2 godziny, ja zostawiłam na noc). Kroimy i zajadamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
m1monika 20.01.2014 13:01
mój mąż bardzo lubi :-)
barbara11561 02.10.2013 09:41
lubię takie nowości ,może wypróbuję:)
pacpaw 15.03.2012 19:46
no no jakie tutaj wypasik jest
PaniMISIOWA 09.03.2012 11:34
wspaniała, z chęcią bym jej skosztowała!
Wacław 22.01.2012 17:55
extra przepis !
matii6 06.02.2011 19:28
bardzo ciekawe
SmacznaPyza 25.01.2011 12:45
ciekawe bardzo, może się skuszę
kot_pankracy 06.12.2010 19:16
domowa chałwa, mniam
alaaa 14.11.2010 18:21
czegoś takiego jeszcze nie jadłam,bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat