Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami

Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo - truskawkowym i karmelizowanymi dymkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuńczyk

    200 g
  • sos sojowy

    250 ml
  • ząbek czosnku

    6 sztuk
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • miód

    5 łyżek
  • imbir świeży

    4 cm
  • oliwa

    50 ml
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • truskawki świeże

    50 g
  • ogórek zielony

    50 g
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • sezam czarny

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • papryczka chili

    1 łyżeczka
  • cebula dymka

    4 sztuki
  • masło

    20 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na oliwie z oliwek smażymy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone w mniejsze cząstki cebule tak, aby zaczęły lekko się przypalać. Dodajemy miód, pokrojony imbir i karmelizujemy przez 2 minuty na mniejszym ogniu. Całość podlewamy winem, sosem sojowym i redukujemy na mocnym ogniu przez 5 minut. Marynatę studzimy.
Tuńczyka oprószamy pieprzem i obsmażamy z każdej strony po około 30-45 sekund, żeby "zamknąć" mięso od zewnątrz. Tak przygotowanego tuńczyka zalewamy marynatą i macerujemy przez przynajmniej 3-4 godziny. Najlepiej jednak zostawić go na mniej więcej 12 godzin.
Truskawki i zielonego ogórka kroimy w taką samą kostkę, dodajemy cynamon, olej sezamowy, sezam, chili, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
Cebulki rumienimy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem.
Wykładamy ragoût na talerz, tuńczyka kroimy w plastry, skrapiamy delikatnie olejem sezamowym. Układamy cebulki i...
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat