Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe pole

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

margaryna 100 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 1,25 szkl
cukier 2/3 szkl
cukier waniliowy 2 łyżki
sól 1 szczypta

Dodatkowo

truskawki 1,5 kg
galaretka truskawkowa 2 szkl
orzechy posiekane 1/2 szkl
konfitura 4 łyżki
śmietana 30% 1 szkl
cukier puder 2 łyżki
czekolada gorzka 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe pole

1. Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól. Wbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!

2. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Umyte i osuszone truskawki rozłożyć na zimnym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.

Brzegi ciasta oddzielić nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować konfiturą i obsypać zmielonymi orzeszkami. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem purem. Przy pomocy szprycy wycisnąć dekoracyjne rozetki. Wierzch posypać zmielonymi orzeszkami oraz startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 27.07.2014 19:40
apetycznie brzmi :)
caralajna 19.07.2014 22:02
wygląda bardzo smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak