Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz chałwowych

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

13 sztuk

ciastka 150 gram (z kremem chałwowym)
olej kokosowy 60 gram
wiórki kokosowe 50 gram

Dodatkowo

syrop z agawy 1 łyżka

Polewa czekoladowa (opcjonalnie)

olej kokosowy 3-4 łyżki
cukier puder 2 łyżki
kakao 1 łyżka

Porada

Są kruche i takie... chałwowo-kokosowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz chałwowych

Kroki postępowania

1
Ciastka (z kremem) zmielić w malakserze.
Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku i przelać o ciastek.
Całość dokładnie wymieszać, a następnie połączyć z wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku).
(Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.)
Krok 1 - Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz chałwowych foto
2
Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Krok 2 - Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz chałwowych foto
3
Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie w niej obtoczyć.
Decydując się na całe pokrycie - polewy przygotujcie z 5 razy więcej.
Ewentualnie wystarczy roztopić czekoladę.
Krok 3 - Trufelki chałwowo-kokosowe z markiz chałwowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:17
pyszne.
jejkuchnia 19.03.2018 19:44
Pysznie wyglądają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak