Tradycyjne placki ziemniaczane z kapustą

Tradycyjne placki ziemniaczane z kapustą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Placki ziemniaczane z kapustą to alternatywna wersja popularnych i lubianych placków ziemniaczanych, które dzięki dodatkowi kapusty kwaszonej nabierają nowego, ciekawego smaku.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta kwaszona

    250 gram
  • ziemniaki

    600 gram
  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • prażone ziarna słonecznika

    2 łyżki
  • olej do smażenia

Do smaku:

  • Przyprawa do potraw Kucharek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kapustę odcisnąć, poszatkować, a następnie połączyć ze startymi ziemniakami, cebulą, jajkiem, mąką i ziarnami i doprawić do smaku. Z ciasta uformować placki i usmażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złociste i chrupiące.

 

Kucharek radzi:

1. Ziemniaki po przecięciu i potarciu jednej połówki o drugą powinny wypuszczać wodę. Jeśli będą się kleić, oznacza to, że na placki ziemniaczane raczej się nie nadadzą, ale można je wykorzystać do zrobienia np. klusek śląskich.

2. Ważna jest konsystencja, którą zapewni tarcie ziemniaków na drobnych oczkach dla puszystości.

3. Sekretem chrupkości są otręby pszenne a smaku oczywiście… Przyprawa do potraw Kucharek.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

05.12.2018 12:55
Znam i bardzo lubię te placki, aczkolwiek nigdy nie dodawałam do nich ziaren słonecznika. Ciekawy pomysł, na pewno są wtedy bardziej chrupiące.

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 13:14
Bardzo smaczne placki.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat