Tortille ze szpinakowym nadzieniem

Tortille ze szpinakowym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeży szpinak

    500 g
  • pieczarki

    150 g
  • żółty ser

    100 g
  • jogurt naturalny

    150 g
  • jaja ugotowane

    3
  • masło

    50 g
  • czosnek

    3z zabki
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa, Przyprawa do zup Kucharek-e lub Przyprawa uniwersalna kucharek.

  • kilka galazek natki pietruszki

  • tortilla

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak umyc, osuszyc i odkrajac ogonki od lisci, po czym drobno poszatkwac. Pieczarki obrac ze skóry i pokroic na drobne paski. Maly kawalek zoltego sera odciac od reszty sera i starkowac, uzyjemy go na koniec przygotowywania tortilli. Pozostaly, wiekszy kawalek sera zóltego, kroimu na kosteczke. Pomidora sparzyc, obrac ze skórki i pokroic w kosteczke. Jaja ugotowac na twardo, po schlodzeniu obrac ze skorki i pokroic w kosteczke. Natke pietruszki pokroic na drobno. Czosnek przecisnac przez praske, lub pokroic na bardzo drobna kosteczke. Pieczaki podsmazyc na polowie masla. Smazyc jakis czas, az odparuja wode, sprobowac, gdy sa juz lekko miekkie, lekko opruszyc sola i pieprzem, wymieszac, zdjac z pieca i przelozyc do miski. Patelnie, w ktorej smazyly sie pieczarki, wycieramy do sucha recznikiem papierowym i kladziemy reszte masla. Na maslo wrzucamy czosnek i podsmazamy chwilke, az pusci aromat. Wrzucamy szpinak i czekamy az odparuje. Gdy juz sie zetnie, dodajemy sol, pieprz i galke muszk., mieszamy, po czym dodajemy jogurt naturalny. Gdy juz sie \'\'zagotuje\'\' na naszej patelce, dodajemy pokrojone jaja, usmazone pieczarki i kosteczki sera zaoltego. Farsz jest gotowy, gdy ser sie lekko rozpusci, wtedy probujemy do smaku i doprawiamy, wg uznania, np. maggie lub vegeta (ja dodalam maggie). Farsz dzielimy na oko na 3 czesci. Przygotowujemy 3 placki tortilla i rozsmarowujemy na nich farsz, skrecamy w rulonik i wkladamy do formy do pieczenia (ja nie natluszczalam formy i nigdzie mi nie przystalo), rogrzewamy piekarnik do ok 220 stopni. Na ulozone w formie tortille posypojemy pokrojone w kosteczki pomidory, poszatkowana natke pietruszki i posypujemy startym, zoltym,serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

11.06.2012 11:59
ależ apetycznie one wyglądają

rjustysia

02.04.2012 21:08
Bardzo lubię kolorowe dania, takie jak to :)

banditka

07.10.2011 14:13
mam słabość do takich dan

wolochski

12.06.2011 21:13
super

agnieszka189

27.01.2011 10:35
pięknie się prezentują

SmacznaPyza

22.10.2010 13:40
nie przepadam za szpinakiem, ale na to danie namówiłabyś mnie bez problemu!

Ewa104

19.10.2010 15:11
Sarenko, rewelacja!

babeczka007

09.09.2010 11:51
ciekawe :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat