Tort z ptasim mleczkiem

Tort z ptasim mleczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • mąka

    16 dag
  • cukier

    16 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • mleko

    1 litr
  • cukier

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    50 g
  • galaretki owocowe

    3 opak
  • tłuszcz

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, na końcu mąkę.
Wymieszać, upiec biszkopt.
Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę uprzednio wymieszaną z odrobiną wody, aby napęczniała.
Całość wymieszać, pozostawić do stężenia.
Galaretki - jedna agrestowa, druga wiśniowa, - rozpuścić z mniejszą ilości wody, niż pisze na opakowaniu.
Gdy stężeją pokroić je w kostkę.
Gdy ptasie mleczko zacznie krzepnąć, wymieszać z kostkami galaretki.
Całość wyłożyć na biszkopt. Rozpuścić trzecią galaretkę - pomarańczową, zalać cały placek. Ewentualnie można wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą i przybrać wg własnego pomysłu - tak ja ja to zrobiłam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof42 06.12.2011 16:31
uwielbiam torty właśnie dzisiaj jadałem
Anna146 03.08.2011 18:22
wygląda smakowicie
stokrotka 26.12.2010 19:53
super wygląda
SmacznaPyza 08.12.2010 10:04
dwie galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane na opakowaniu - czy każdą np. w jednej szklance czy może mniej albo więcej?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat