Przepis i sposób przygotowania na: Tort z okazji rocznicy slubu
Przelewamy do blaszki 26 x 32 cm i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 15 minut. Tak samo postępujemy z drugim biszkoptem. Po przestudzeniu kroimy na dwa równe blaty. Wykorzystujemy do torta tylko 3 najrówniejsze .
Masa do torta:
Wykorzystałam masy malinowe i śmietankowe pewnej firmy ( doktora),które wsypuje się do ubitej śmietany 30 % .
Pierwsza masa śmietanowa :
800 ml śmietany miksujemy na sztywno dosypujemy proszek z torebki i dalej miksujemy na najniższych obrotach.
Żelatynę około 2 łyżeczek zalewamy zimna wodą, a gdy napęcznieje podgrzewamy na gazie aż się rozpuści. Trwa to chwilkę . Dolewamy do masy. Wykładamy połowę masy na jeden blat ,wykładamy już pokrojonego ananasa ,ja kupiłam gotowego i przykrywamy druga warstwą masy.
Masa malinowa:
500 ml śmietany ubijamy dodajemy proszek z torebki i miksujemy. Dolewamy kolejną porcje żelatyny rozpuszczonej tj w masie śmietankowej.
Wykładamy na drugi blat i przykrywamy trzecim.
Z reszty śmietany ubitej z cukrem pudrem , możemy także dodać żelatynę by masa się dłużej trzymała obkładamy boki i dekorujemy.