Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą serową
15 dag mielonych suchych wafli
10 dag białej czekolady
10 dag masła
Masa serowa:
1 kg sera białego w wiaderku
1/2 l śmietany kremówki
1 szklanka cukru
5 łyżeczek żelatyny
1 galaretka cytrynowa
dodatkowo owoce ja miałam pomelo
1 dowolna galaretka
wykonanie :
Stopić masło z białą czekoladą i wymieszać z suchymi waflami, masą wyłożyć dno dużej tortownicy wcześniej wyłożonej folią aluminiową, dokładnie ugnieść i wyrównać powierzchnię. Na zastygnięty spód wyłożyć całą masę serową i odstawić do zastygnięcia, kiedy masa zastygnie ułożyć owoce i zalać dowolną galaretka ja miałam agrestową. Masa serowa: Ser ucieramy z cukrem i dodajemy zimną, ale jeszcze płynną galaretkę rozpuszczoną razem z żelatyną w 1.1/2 szklanki wody, na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno śmietanką.