Przepis i sposób przygotowania na: Tort z butelką
2. Zrobić krem: Serki mascarpone (w sumie 500 gramów) zmiksować z proszkiem cappucino. Ubić śmietanę kremówkę.Połowę kremówki dodać do mascarpone. Zmiksować ponownie.
3. Grubszy biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopty przełożyć kremem. Boki posmarować śmietaną.
4. Cieńszy biszkopt posmarować ubitą śmietaną (ok. 200 g.), a następnie zwinąć jak roladę. Odciąć kawałek rolady (ok. 3cm) i przekroić go na pół. Uformować butelkę. Pokryć ją masą z pianek:
5. Przygotować masę z pianek (choć teraz z pewnością skorzystałabym z masy marcepanowej): Pianki rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody, stopniowo cukier puder (trudno określić dokładnie ile). Zagnieść kulkę (nie powinna się za bardzo kleić) a następnie ją rozwałkować.
5. Butelkę położyć na cieście. Tort posypać startą białą czekoladą. Ozdobić rozetkami z bitej śmietany, miętą i borówkami.