edi

Tort wiśniowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    8 sztuk
  • cukier

    8 łyżek
  • mąka

    8 łyżek
  • śmietana 30%

    0.5 litra
  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • sok wiśniowy

    3 łyżki
  • woda

    1/3 szklaneczki
  • kakao

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort wiśniowy foto
Na początku zrób biszkopt: 8 białek ubij na sztywną pianę, dodawaj naprzemiennie cukier i żółtka i na końcu mąkę. Ciasto wlej do tortownicy i piecz w temp. 180 st. C. W miseczce ubij śmietanę, dodaj galaretkę wiśniową w proszku.
Krok 2 - Tort wiśniowy foto
Biszkopt podziel na dwie połówki. Dolną nasącz wodą wymieszaną z sokiem wiśniowym. Następnie nałóż masę wiśniową i górną połowę biszkoptu, którą też nasącz sokiem wiśniowym.
Krok 3 - Tort wiśniowy foto
Tort obsmaruj resztą masy wiśniowej z wierzchu i z boku. Możesz zrobić na nim również różne dekoracyjne wzorki za pomocą szablonów i kakao. Smacznego:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata23 14.04.2013 21:58
palce lizać
AURELKA 07.04.2013 20:44
wspaniale wygląda
SmacznaPyza 15.02.2013 09:08
czy żelatyna zawarta w suchej galaretce rozpuści się w śmietanie ? wątpię
Renata22 04.02.2013 21:13
musi być smaczny;)
Kuchareczka2 12.01.2013 14:25
wyśmienity
sunnymood 18.10.2012 11:18
wykwintny
rjustysia 05.10.2012 11:46
Bardzo lubię wiśniową nutę w tortach:)
Wacław 06.09.2012 19:26
mmmmmmmmmmmm,pycha !!!
MagdaXXX 02.09.2012 12:13
pycha
Mysiunia 29.08.2012 16:12
wspaniały!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat