Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort truskawkowy z czekoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jakja 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki

Masa krem

śmietana kremówka 750 ml
cukier puder 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
wrzątek 1/2 szklanki

Dodatkowo

truskawki 700 g
gorzka czekolada 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy z czekoladą

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka.
Do masy dodać mąkę, wymieszać całość.
Wlać do tortownicy, piec ok 40 min w piekarniku.
Kiedy ciasto będzie już zimne, przekroić na trzy blaty.

Krem.
Śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukier.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i także dodać do masy.
Całość ubijać nadal.

Na pierwszym blacie ciasta wyłożyć masę, następnie poukładać truskawki ( jeśli są duże, pokroić na mniejsze części).
Na truskawki położyć czekoladę, pokrojoną w drobną kosteczkę.
Nakryć kolejną warstwą ciasta, czynności powtórzyć.
Na wierzch nałożyć niewielką część kremu.
Przyozdobić startą czekoladą i truskawkami w dowolny sposób. Bok tortu można przyozdobić płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak