Przepis i sposób przygotowania na: Tort truskawkowy na Dzień Mamy
Z tego przepisu na tort truskawkowy na Dzień Mamy dowiesz się krok po kroku:
- jak przygotować biszkopt?
- jak przygotować krem do tortu?
- jak zrobić masę truskawkową?
- jak udekorować tort truskawkowy na Dzień Mamy?
Przepis na tort truskawkowy na Dzień Mamy
Biszkopt: Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę, dodaję cukier kryształ i dalej ubijam. Następnie stopniowo dokładam żółtka. Kiedy masa będzie puszysta, przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie. Wykładam do nasmarowanej tortownicy, średnica 27 cm. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Krem do tortu: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na końcu dodaję fix, i serek mascarpone.
Masa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wody. Rabarbar posypuję cukrem, żeby puścił soki i przesmażam na patelni. Jak ostygnie dodaję truskawki i razem miksuję blenderem. Mieszam z galaretką truskawkową. Powstanie fajny mus.
Biszkopt przecinam na 3 krążki. Z przegotowanej wody robię poncz, dolewam do niej sok z cytryny. Polewam spodni biszkopt, smaruję kremem śmietanowym, przykrywam kolejnym krążkiem który nasączam ponczem, smaruję musem truskawkowym. Nakładam ostatni krążek. Tort i boki smaruję kremem.
Boki posypuję okruchami biszkopta. Dekoruję winogronami, truskawkami, miętą i pomarańczą.