Tort truflowo-czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na biszkopt

  • jajka

    3 szt
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • kakao

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • aromat śmietankowy

Na krem truflowy

  • masło

    300 g
  • czekolada truflowa

    200 g
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    500 ml
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka

Ponad to

  • LIKIER CZEKOLADOWY

    60 ml
  • wódka

    60 ml
  • cukierki truflowe

    10 szt
  • wiórki czekoladowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.
Biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Mąki wymieszać razem z kakao i proszkiem do pieczenia.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Następnie stopniowo dodając cukier nadal ubijać.Kiedy piana już będzie utrwalona cukrem zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać mąki z kakao i proszkiem. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Piec w 180 st, bez termoobiegu przez 25-30 min
2.
Krem. Z 500 ml mleka odlać pół szklanki,resztę mleka zagotować. W szklance rozpuścić budynie z mąką i cukrem. Wlać do gotującego się mleka ugotować gęsty budyń często mieszając. Odstawić do ostygnięcia, przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch. Masło w temp.pokojowej ubić na pianę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i posiekaną czekoladę truflową.
3.
Zimny biszkopt przeciąć na pół. Likier wymieszać z wódką i nasączyć biszkopt. Wyłożyć połowę kremu przykryć drugim blatem. drugi bla również nasączyć. Ozdobić resztą kremu, truflami i płatkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 11.09.2016 09:50
Też bym chętnie zjadła :)
Wacław 09.09.2016 10:04
dla mnie pycha :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat